krem-vialise.pl

krem-vialise.pl – moda, uroda, lifestyle

Wybór ekspresu do kawy
Zakupy

Wybór ekspresu do kawy dla gastronomii. Jaki kupić?

Ekspres to jeden z najważniejszych elementów wyposażenia każdego lokalu gastronomicznego – nie tylko kawiarni. Na co zwrócić uwagę przy jego wyborze?

Niezależnie od tego, czy prowadzisz małe bistro, kawiarnię, czy też dużą restaurację, w menu obiektu nie powinno zabraknąć dobrej kawy. Najlepszym sposobem na jej szybkie przygotowanie i osiągnięcie zawsze tych samych efektów jest użycie ekspresu gastronomicznego. Na rynku znajdziesz całe mnóstwo modeli. Jak wśród nich znaleźć ten, który w twoim przypadku sprawdzi się najlepiej? Dzięki naszemu poradnikowi to zadanie na pewno nie sprawi wam problemów.

Rodzaje ekspresów do kawy: kolbowy, automatyczny czy przelewowy?

Zacznijmy od omówienia poszczególnych typów gastronomicznych urządzeń do przygotowywania kawy. Największe znaczenie mają trzy rodzaje:

  • ekspres do kawy kolbowy: do zaparzenia naparu wykorzystuje wodę pod wysokim ciśnieniem. Za jego pomocą można przyrządzić espresso oraz wszystkie odmiany na nim bazujące. Jego obsługa oraz przygotowanie poszczególnych kaw (np. cappuccino) wymaga pewnej wprawy – może więc wiązać się z koniecznością przeszkolenia pracowników;
  • ekspres do kawy automatyczny: zwykle jest droższy od kolbowego, ale pozwala zaparzyć kawę bez żadnych umiejętności – bez względu na to, czy mowa o klasycznym espresso, czy też bardziej zaawansowanych napojach;
  • ekspres do kawy przelewowy: zwykle najtańszy typ, służący do przygotowania delikatniejszego naparu. Umożliwia zaparzenie większej ilości napoju jednocześnie, a dzięki grzałce długo utrzymuje jego odpowiednią temperaturę. Dobrze sprawdza się jako uzupełnienie ekspresu kolbowego lub automatycznego.

Kolbowy ekspres gastronomiczny. Jedno-, dwu- czy trzygrupowy?

Ekspresy kolbowe, po opanowaniu ich obsługi oraz zasad przyrządzania poszczególnych napojów pozwalają zaoferować klientom kawę najwyższej jakości – oczywiście pod warunkiem, że będziesz korzystać z odpowiednio dobranych ziaren. Jednym z najważniejszych aspektów, które powinieneś wziąć pod uwagę przy jego wyborze jest ilość grup. Tą nazwą określamy pojedynczy segment z portafiltrem, umożliwiający przygotowanie jednej lub dwóch (przy użyciu podwójnego dozownika) kaw w danym momencie.

Ile grup powinien mieć dobry ekspres gastronomiczny? To zależy przede wszystkim od obłożenia lokalu. W większości przypadków optymalnym wyborem będzie ekspres dwugrupowy. Jeżeli jednak twojej restauracji zdarza się przyjmować jednocześnie kilkudziesięciu lub więcej gości, istnieje spore prawdopodobieństwo, że potrzebny będzie model trzygrupowy. W małym bistro lub kawiarence często wystarczy zaś proste urządzenie z jedną grupą.

Czym kierować się przy wyborze ekspresu profesjonalnego? Kluczowe cechy

Wybór rodzaju ekspresu i – w przypadku modelu kolbowego – ilości grup to jednak nie wszystko. By mieć pewność, że urządzenie spełni twoje oczekiwania, koniecznie uwagę zwróć między innymi na:

  • stabilność: zależy ona od konstrukcji (wielkości podstawy) oraz wagi danego modelu. Niestabilny ekspres łatwo będzie przewrócić – zwłaszcza w „najgorętszych” godzinach, kiedy w lokalu obsługiwanych jest wielu gości jednocześnie;
  • wydajność: producenci podają ją jako ilość filiżanek, które urządzenie może przygotować w określonym czasie (np. 480 na godzinę);
  • pojemność bojlera: wpływa na częstotliwość uzupełniania wody;
  • możliwość ustawienia parametrów takich jak temperatura wody w bojlerze lub jej ilość podawana na dyszę;
  • dodatkowe funkcje: np. automatyczne czyszczenie lub napuszczanie wody – znacznie ułatwią one obsługę urządzenia;
  • wygląd: ekspres profesjonalny musi nie tylko pozwalać na zaparzenie świetnej kawy, ale też doskonale wyglądać i dopasować się do wystroju lokalu.

Dobór poszczególnych parametrów powinieneś uzależnić od specyfiki danego punktu – przede wszystkim średniej liczby gości, umiejętności i wielkości zespołu oraz tego, jak ważną pozycję w menu zajmuje kawa. Dzięki temu nie tylko nie przepłacisz, ale też zyskasz urządzenie idealnie dopasowane do swoich potrzeb.

Sprawdzone i profesjonalne ekspresy do kawy znajdziesz w sklepie gastronomicznym https://gastroplaneta.pl/pl/c/Ekspresy-do-kawy/149.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *